Welkom bij Saturnus

Uitgelicht

ASC_1467Op deze website vindt u alle informatie over de ruimtevaart- en sterrenkundevereniging Saturnus en de Volkssterrenwacht Nijmegen.

Naast de interne activiteiten voor Saturnusleden vind u hier ook informatie wanneer er activiteiten voor het publiek worden georganiseerd.

Beginnerscursus ruimtevaart en sterrenkunde 2015

planeten NASA klein

Beginnerscursus najaar 2015 van 2 september tot 11 november

Saturnus/volkssterrenwacht Nijmegen biedt een beginnerscursus Ruimtevaart en Sterrenkunde aan.
Verschillende boeiende onderwerpen worden besproken, zoals de planeten in ons zonnestelsel, wat is een ster of een vallende ster, zwarte gaten, het ontstaan van het heelal, hoe zijn de astronauten op de Maan gekomen, en zelf de sterrenbeelden zoals de Grote Beer of Orion vinden en leren hoe je deze kunt fotograferen. De cursus wordt gegeven op een interactieve wijze, met veel ruimte voor vragen en discussie en is voor iedereen die geïnteresseerd is in het heelal en ruimtevaart. Er is geen vooropleiding nodig.

Cursus overzicht
2 sept – Deel 1. Geschiedenis & Sterrenbeelden
- Sterrenkunde vroeger en nu
- Sterrenbeelden herkennen

16 sept – Deel 2. Ons zonnestelsel ontdekken 1
- De aardse planeten
- Ruimtevaart

30 sept – Deel 3. Ons zonnestelsel ontdekken 2
- De reuze planeten
- Kometen, meteoren en andere objecten in ons zonnestelsel

14 okt – Deel 4. Sterren
- Wat is een ster?
- Sterevolutie en zwarte gaten

4 nov – Deel 5. Kosmologie
- Ons melkwegstelsel in het heelal
- De oerknal

11 nov – Deel 6. Sterrenkunde zelf doen.
- Sterrenkijken, hoe doe ik dat en met welke telescoop?
- Zelf foto’s maken van sterren
- Computer programma’s en Apps

De cursus is op woensdagavond van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur, mochten we gaan sterrenkijken, dan kan het wat later worden. De kosten voor de cursus zijn 60 euro. Als je tijdens de cursus lid wordt van de vereniging Saturnus, dan is het lidmaatschap voor de rest van 2015 gratis.

Aanmelden via e-mail: r-j.westerduin (at) volkssterrenwachtnijmegen.nl

Waarneemavond in Groesbeek op 18 april gaat door

De weersvooruitzichten zijn gunstig, de waarneemavond van vandaag, de 18de april in Groesbeek gaat door.

Diverse telescopen en andere instrumenten zullen opgesteld staan. Er wordt waargenomen, gefotografeerd en uitleg gegeven. Ook zeer geschikt voor kinderen. Eigen telescopen kunnen meegenomen worden.
Vanaf 20.30 h kunnen jullie terecht op het waarneemterrein, adres: Klein Amerika 3 in Groesbeek. Parkeren op de betonstrook rechts tegenover de 2e boerderij, het waarneemterrein ligt aan de rechts-achter deze boerderij, vanaf de weg het veld oplopen naar boven. Niet aanbellen bij de boerderij. Zorg voor warme kleding en schoeisel, het kan nog behoorlijk koud zijn. Het succes van deze avond hangt af van de weersomstandigheden, bij regen/bewolking etc. gaat het uiteraard niet door. Dit zal dan in dit agenda item vermeld worden.

Sterrenkijkdagen 27 en 28 maart

Sterrenwacht Saturnus is open tijdens de landelijke sterrenkijkdagen op 27 en 28 maart.

Zaterdag 28 maart heeft Saturnus speciaal publiekskijkavond, voor jong en oud. Er zijn twee lezingen en er wordt een spectaculaire demonstratie gegeven over waaruit kometen zijn opgebouwd. Daarnaast worden de werking van een sterrenkijker gedemonstreerd, astrofotografie uitgelegd, sterrenkundige programma’s op de computer getoond en je kan de camera obscura in.
Als het helder weer is gaan we natuurlijk ook de telescopen op de Maan, Jupiter en andere interessante hemel objecten richten.

Saturnus is open vanaf 19.30.
19.45 Lezing over de sterrenhemel en demonstratie kometen
20.45 Lezing over het heelal

Toegang euro 3,50, en tot 16 jaar euro 2,50.IMG_4163