Welkom bij Saturnus

Uitgelicht

ASC_1467Op deze website vindt u alle informatie over de ruimtevaart- en sterrenkundevereniging Saturnus en de Volkssterrenwacht Nijmegen.

Naast de interne activiteiten voor Saturnusleden vind u hier ook informatie wanneer er activiteiten voor het publiek worden georganiseerd.

Nacht van de Nacht met Saturnus

Nacht van de Nacht met Saturnus en Bos en Kuil
Op zaterdag 25 oktober 2014 organiseren ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus en de natuurvereniging Bos en Kuil de Nacht van de Nacht op het zweefvliegveld in Malden. Tijdens deze speciale avond zullen leden van de ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus uitleg geven over wat men zoal kan waarnemen aan de hemel. Op het veld zal, mits het weer dat toelaat, een wandeling door ons zonnestelsel op schaal mogelijk zijn, de wandeling langs de planeten neemt ongeveer een uur in beslag.
De sterrenbeelden die deze avond zichtbaar zijn worden toegelicht zodat je in de toekomst er zelf een paar zult herkennen. Buiten rond het gebouw zijn verschillende typen telescopen opgesteld waarmee de hemel kan worden bekeken. Binnen wordt met beeldmateriaal uitleg gegeven over de planeten, sterrenstelsels en andere objecten in het heelal.
Bos en Kuil zet dit jaar de 4 uilensoorten centraal die in ons gebied voorkomen, bosuil, ransuil, velduil en kerkuil. Daarnaast organiseren zij een wandeling door het pikkedonker om de natuur in het duister te ervaren.
Het hele programma is zeer geschikt voor kinderen. De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 23.00 uur. De toegang voor de avond is gratis. Bij slecht weer wordt er binnen een alternatief programma georganiseerd.
De Nacht van de Nacht met Saturnus en Bos en Kuil wordt gehouden bij het clubgebouw van het Zweefvliegveld, gelegen aan de Groesbeekseweg in Malden.

Publiekskijkavond 25 juni: Zomersterrenhemel

De zomersterrenhemel heeft veel moois te bieden, zeker voor de vakantiegangers die naar het zuiden trekken of in donkere gebieden vakantie hebben.

Op woensdag 25 juni wordt er op sterrenwacht Saturnus verteld over de wat er allemaal aan de zomersterrenhemel te zien is: welke sterrenbeelden, planeten, meteoren (vallende sterren), nevels en sterrenhopen. En hoe deze te vinden zijn en het beste bekeken kunnen worden.

De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot 21:00, en is voor iedereen toegankelijk. Toegang voor niet leden is euro 2,50.

Beginnerscursus ruimtevaart en sterrenkunde 2014

planeten NASA klein

Up-date: cursus gaat definitief door, er zijn voldoende deelnemers en nog enkele plaatsen vrij.

Saturnus/volkssterrenwacht Nijmegen biedt een beginnerscursus Ruimtevaart en Sterrenkunde aan.
Verschillende boeiende onderwerpen worden besproken, zoals de planeten in ons zonnestelsel, wat is een ster of een vallende ster, zwarte gaten, het ontstaan van het heelal, hoe zijn de astronauten op de Maan gekomen, en zelf de sterrenbeelden zoals de Grote Beer of Orion vinden en leren hoe je deze kunt fotograferen. De cursus wordt gegeven op een interactieve wijze, met veel ruimte voor vragen en discussie en is voor iedereen die geïnteresseerd is in het heelal en ruimtevaart. Er is geen vooropleiding nodig.

Cursus overzicht
Deel 1. Geschiedenis & Sterrenbeelden donderdag 10 april
- Sterrenkunde vroeger en nu
- Sterrenbeelden herkennen

Deel 2. Ons zonnestelsel ontdekken 1 donderdag 24 april
- De aardse planeten
- Ruimtevaart

Deel 3. Ons zonnestelsel ontdekken 2 donderdag 8 mei
- De reuze planeten
- Kometen, meteoren en andere objecten in ons zonnestelsel

Deel 4. Sterren donderdag 22 mei
- Wat is een ster?
- Sterevolutie en zwarte gaten

Deel 5. Kosmologie donderdag 5 juni
- Ons melkwegstelsel in het heelal
- De oerknal

Deel 6. Sterrenkunde zelf doen. donderdag 19 juni
- Sterrenkijken, hoe doe ik dat en met welke telescoop?
- Zelf foto’s maken van sterren
- Sterrenkunde en computer

De cursustijden zijn 19.30 tot 21.30 uur. De kosten voor de cursus zijn 60 euro. Als je tijdens de cursus lid wordt van de vereniging Saturnus, dan is het lidmaatschap voor 2014 gratis.

Aanmelden via e-mail: r-j.westerduin@volkssterrenwachtnijmegen.nl

Cursusgeld overmaken op bankrekening 13.78.96.050 (IBAN: NL69RABO0137896050) t.a.v. Saturnus te Nijmegen, o.v.v. beginnerscursus en naam deelnemer.