Publiekslezing: Zwaartekrachtgolven en het heelal

Wellicht heb je het nieuws over de ontdekking van de gravitatie golven gehoord? Op 14 september is voor het eerste een golf in het zwaartekracht veld ontdekt, en hiermee is de voorspelling van Einstein in zijn relativiteitstheorie bevestigd.

Zwaartekrachtsgolven kunnen alleen ontstaan door hele heftige gebeurtenissen in het heelal. Bij Saturnus organiseren we een lezing over zwaartekracht in het heelal op 24 februari. Door Robbert-Jan Westerduin zal er verteld worden over zwaartekracht in het heelal, donkere materie en natuurlijk hoe de gravitatiegolven zijn ontstaan en gedetecteerd.

De lezing is gecombineerd met de publieksavond, dus ook niet-leden zijn welkom. Kosten voor niet-leden zijn 3,50 euro, voor leden gratis.

De lezing is op woensdag 24 februari en start om 20.00 uur. Saturnus is om 19.45 uur open.

Nacht van de Nacht bij Saturnus

Op zaterdagavond 24 oktober 2015 organiseert ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus de Nacht van de Nacht.
Tijdens deze speciale avond zullen leden van de ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus uitleg geven over wat men zoal kan waarnemen aan de hemel.
De sterrenbeelden die deze avond zichtbaar zijn worden toegelicht zodat je in de toekomst er zelf een paar zult herkennen.
Buiten rond het gebouw zijn verschillende typen telescopen opgesteld waarmee de hemel kan worden bekeken.

Binnen wordt naast een demonstratie van de Camera obscura, met beeldmateriaal uitleg gegeven over de planeten, sterrenstelsels en andere objecten in het heelal zoals de maan die deze avond bij helder weer zichtbaar is.

Het hele programma is zeer geschikt voor kinderen.

De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 23.00 uur. De toegang voor de avond is gratis.
Bij slecht weer wordt er binnen een alternatief programma georganiseerd.

De Nacht van de Nacht met Saturnus wordt bij het verenigingsgebouw van Saturnus gehouden: Krekelstraat 10 in Nijmegen.

Waarneemavond in Groesbeek op 18 april gaat door

De weersvooruitzichten zijn gunstig, de waarneemavond van vandaag, de 18de april in Groesbeek gaat door.

Diverse telescopen en andere instrumenten zullen opgesteld staan. Er wordt waargenomen, gefotografeerd en uitleg gegeven. Ook zeer geschikt voor kinderen. Eigen telescopen kunnen meegenomen worden.
Vanaf 20.30 h kunnen jullie terecht op het waarneemterrein, adres: Klein Amerika 3 in Groesbeek. Parkeren op de betonstrook rechts tegenover de 2e boerderij, het waarneemterrein ligt aan de rechts-achter deze boerderij, vanaf de weg het veld oplopen naar boven. Niet aanbellen bij de boerderij. Zorg voor warme kleding en schoeisel, het kan nog behoorlijk koud zijn. Het succes van deze avond hangt af van de weersomstandigheden, bij regen/bewolking etc. gaat het uiteraard niet door. Dit zal dan in dit agenda item vermeld worden.