InScience

InScience – International Science Film Festival Nijmegen komt er weer aan! InScience is een van de grootste internationale filmfestivals voor wetenschapsfilms in Europa en vindt dit jaar plaats van 6 t/m 10 november in LUX Nijmegen. De inmiddels alweer vijfde editie van InScience heeft als thema genetische modificatie: kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen. Tijdens het festival vertonen we de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Daarnaast stimuleren we het maatschappelijk debat door internationale topwetenschappers (zoals Heino Falcke, Britt Wray en Han Brunner), filmmakers en publiek samen te brengen. Zo maken we de nieuwste inzichten over de wereld van morgen toegankelijk voor en bespreekbaar met een breed publiek.

 

Apollo 11

Todd Douglas Miller | Documentaire | Verenigde Staten | 93 min | 2019

Apollo 11 is een sensationele verfilming van de gedenkwaardige dagen en uren in juli 1969, toen astronaut Neil Armstrong als eerste mens een voet zette op de maan. In de documentaire wordt gebruikt gemaakt van recent ontdekt, nog niet eerder vertoond 70mm beeldmateriaal en meer dan 11.000 uur aan geluidsopnamen. De spectaculaire herbeleving, vijftig jaar na de maanlanding, voert je mee op die historische missie. Het veranderde niet alleen de levens van de drie internationale helden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, maar, zoals Armstrong het met zijn beroemde oneliner zei: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

 

Chesley Bonestell: A Brush With the Future

Douglass Stewart | Documentaire | Verenigde Staten | 96 min | 2018 | NL Première

A Brush With the Future is een intiem portret over het leven van Chesley Bonestell die met zijn kunst het ruimtevaartprogramma van de Verenigde Staten inspireerde. Een man die in zijn schilderijen mysterieuze futuristische werelden wist te creëren. Een vergeten kunstenaar die naast zijn kunstwerken ook gewerkt heeft aan de Chrysler Building en films als ‘Destination Moon’. Wie was Chesley Bonestell? Deze bekroonde documentaire beschrijft het buitengewone, negen-decennialange leven van “de vader van de ruimtevaartkunst”.

The Other Side of Mars

Minna Långström | Documentaire | Finland | 55 min | 2019 | NL Première

Weerspiegelen beelden de realiteit of geven ze deze vorm? NASA-robotica en bestuurder van de Curiosity Rover, Vandi Verma, werkt dagelijks op de planeet Mars vanuit haar bureau in het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Los Angeles. Haar werk is volledig afhankelijk van afbeeldingen en hun technologisch geavanceerde manipulatie. Door de ogen van verschillende experts leren we hoe de beelden van NASA worden gemaakt, gebruikt en gemanipuleerd ten behoeve van wetenschap en publieke informatie. Mars is de ideale plaats voor een onderzoek naar onze paradoxale relatie met fotografie.

Bij The Other Side of Mars wordt ook de Shortfilm The Sasha laten zien die het verhaal vertelt van het menselijk perspectief op aarde. Een film die je meeneemt op een verkenningstocht naar de ruimte en cyberspace.

 

Heino Falcke

Het mysterie van zwarte gaten | lezing | vr 8 nov | 19:30 | Synthonzaal

Zwarte gaten behoren tot de meest fascinerende en minst begrepen hemellichamen. Het zijn zwaartekrachtmonsters, gebieden in de ruimte met zo’n sterke zwaartekracht dat niets eruit kan ontsnappen, zelfs geen licht. Hierdoor zijn zwarte gaten onmogelijk direct waar te nemen. Maar dit jaar slaagde het Event Horizon Telescope-project erin om voor het eerst een beeld van zwart gat vast te leggen, een mijlpaal voor moderne astrofysica. Prof. Heino Falcke, voorzitter van de wetenschapsraad van het project, neemt het publiek mee in de mysteries van die donkere hoeken van het universum en in het buitengewone wetenschappelijke proces achter de recente doorbraak.

GEEN meteoren waarnemen in Groesbeek

Definitieve status: GAAT NIET DOOR in verband met bewolking

Bekend gemaakt 12 augustus om 10:30

Jammer genoeg is de weersvoorspelling voor onze waarneemplek zodanig ongunstig dat we het niet door laten gaan. Volgend jaar beter!

 

De bekende meterorenzwerm Perseïden komt er aan, en de verwachting is dat er tiental(-len) ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. De Maan stoort niet, dus de omstandigheden zijn goed om ze te waarnemen.
De waarneemavond is samen met Centaurus-A, en is op zondagavond 12 augustus in Groesbeek op de camping Klein Amerika.
Meteoren zijn het beste te bekijken met het blote oog, dus er is geen speciale apparatuur voor nodig. Liggend op matrasje of veldbedje, bekijk je de sterrenhemel en zie je de meteoren voorbij zien schieten. Er zullen ook sterrenkijkers aanwezig zijn om andere interessante objecten aan de sterrenhemel waar te nemen, zoals Jupiter, Saturnus en Mars.
Mocht het onverhoopt slecht weer worden en de waarneemavond niet doorgaan, dan zal dat op deze website te zien zijn:
http://www.centaurus-a.nl/home/seizoen-2018-2019

Wanneer: Op zondagavond 12 augustus 21:00 – ~02:00 uur

Voor wie: Iedereen, je mag ook vrienden en familie meenemen

Wat mee te nemen: Warme kleding en muts (het kan koud en vochtig worden), matje of veldbedje om op te liggen met evt. slaapzak, eten en drinken (liefst iets warms in  thermosfles), zaklampje (liefst rood licht), eventueel een verrekijker of sterrenkijker.

Waar: Camping Klein Amerika – Adres: Klein Amerika 3 te Groesbeek Komende
van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271).
Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek. In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e Colonjes inrijden. Op de
kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg. Parkeren op de betonplaat aan de rechterkant van de weg.
Loop het veld op aan de rechterkant van de boerderij (niet aanbellen), en we staan bovenop de heuveltop.

Deze waarneemavond is gratis voor iedereen.

Lezing over Kepler en de 3 wetten

Ton Dix geeft op 5 april een lezing over Johannes Kepler en zijn 3 wetten die de planeetbanen beschrijven.

De lezing begint om 20 uur, in Wijkcentrum De Schalmei,Symfoniestraat 204 te Nijmegen. In zaal 8. Toegang is gratis.

Sterrenkijken op zaterdag 4 maart -> Afgeblazen!

>> Ivm het slechte weer gaan de sterrenkijkdagen van Saturnus NIET door.
Er zijn andere sterrenwachten die een slecht weer programma hebben, zie: http://sterrenkunde.nl/knvws/sterrenkijkdagen#gelderland
Op zaterdagavond 4 maart kan iedereen komen sterrenkijken met Saturnus, tijdens de Landelijke sterrenkijkdagen. Het zal een mooie nacht worden op een donkere plek in Groesbeek zonder storend stadslicht. Te zien zijn een bijna halfverlichte Maan, sterrenbeeld Orion met nevels waar sterren in geboren worden, begin van de avond planeten Venus en Mars
Er zijn verschillende telescopen staan om de hemelobjecten te bekijken en experts die uitleg geven over wat er te zien is aan de sterrenhemel. Zoals waar de sterrenbeelden staan, welke nevels en sterrenstelsels er te zien zijn en deze zelf bekijken door de telescopen.
Mocht het bewolkt zijn, dan gaat het niet door. We zullen dit dan op onze internet site zetten.
Vanaf 20.00 tot ongeveer 23.00 uur staat Saturnus bij camping Klein Amerika. Adres: Klein Amerika 3 in Groesbeek. Op de tweede campingweide achter de boerderij. Parkeer op de betonnen plaat langs de weg, en loop naar boven op het veld dat direct rechts van de boerderij ligt (niet aanbellen bij de boer).
Routebeschrijving Klein Amerika:
– Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
– Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek.
In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e colonjes inrijden.
Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg.
klein amerika

Nacht van de Nacht: Sterrenkijken met Saturnus

>> Sterrenkijkavond gaat door! Mocht in de loop van de avond helemaal bewolk worden, dan kunnen we geen sterren meer zien en zullen de telescopen worden opgebroken.

Op zaterdag 29 oktober kan iedereen komen sterrenkijken met Saturnus, tijdens de Nacht van de Nacht. Het zal een mooie nacht worden zonder Maan, we staan op een mooie plek in Groesbeek zonder storend stadslicht. Er zijn verschillende telescopen staan om de hemelobjecten te bekijken en experts die uitleg geven over wat er te zien is aan de sterrenhemel. Zoals waar de sterrenbeelden staan, welke nevels en sterrenstelsels er te zien zijn en deze zelf bekijken door de telescopen. Mocht het bewolkt zijn, dan gaat het niet door. We zullen dit dan op onze internet site zetten.

Vanaf 20.30 tot ongeveer 23.00 uur staat Saturnus bij camping Klein Amerika. Adres: Klein Amerika 3 in Groesbeek. Op de tweede campingweide achter de boerderij. Parkeer op de betonnen plaat langs de weg, en loop naar boven op het veld dat direct rechts van de boerderij ligt (niet aanbellen bij de boer).

Routebeschrijving Klein Amerika
Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek
In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e colonjes inrijden.
Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg.

Publiekslezing: Zwaartekrachtgolven en het heelal

Wellicht heb je het nieuws over de ontdekking van de gravitatie golven gehoord? Op 14 september is voor het eerste een golf in het zwaartekracht veld ontdekt, en hiermee is de voorspelling van Einstein in zijn relativiteitstheorie bevestigd.

Zwaartekrachtsgolven kunnen alleen ontstaan door hele heftige gebeurtenissen in het heelal. Bij Saturnus organiseren we een lezing over zwaartekracht in het heelal op 24 februari. Door Robbert-Jan Westerduin zal er verteld worden over zwaartekracht in het heelal, donkere materie en natuurlijk hoe de gravitatiegolven zijn ontstaan en gedetecteerd.

De lezing is gecombineerd met de publieksavond, dus ook niet-leden zijn welkom. Kosten voor niet-leden zijn 3,50 euro, voor leden gratis.

De lezing is op woensdag 24 februari en start om 20.00 uur. Saturnus is om 19.45 uur open.

Nacht van de Nacht bij Saturnus

Op zaterdagavond 24 oktober 2015 organiseert ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus de Nacht van de Nacht.
Tijdens deze speciale avond zullen leden van de ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus uitleg geven over wat men zoal kan waarnemen aan de hemel.
De sterrenbeelden die deze avond zichtbaar zijn worden toegelicht zodat je in de toekomst er zelf een paar zult herkennen.
Buiten rond het gebouw zijn verschillende typen telescopen opgesteld waarmee de hemel kan worden bekeken.

Binnen wordt naast een demonstratie van de Camera obscura, met beeldmateriaal uitleg gegeven over de planeten, sterrenstelsels en andere objecten in het heelal zoals de maan die deze avond bij helder weer zichtbaar is.

Het hele programma is zeer geschikt voor kinderen.

De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 23.00 uur. De toegang voor de avond is gratis.
Bij slecht weer wordt er binnen een alternatief programma georganiseerd.

De Nacht van de Nacht met Saturnus wordt bij het verenigingsgebouw van Saturnus gehouden: Krekelstraat 10 in Nijmegen.

wo 23 sep: Publiekslezing over Pluto en maansverduistering

Sterrenwacht Saturnus heeft op woensdagavond 23 september een publieksavond met twee thema’s: het recente bezoek aan Pluto en over de maansverduistering.

Er wordt een lezing gegeven worden over het bezoek van de ruimtesonde New Horizons aan de dwergplaneet Pluto, met mooie foto’s en animaties. Dit is de eerste keer dat een ruimteschip deze planeet bezocht, dus voor iedereen een grote verassing wat er allemaal ondekt wordt.

Daarnaast zal er verteld worden over de totale maansverduistering op maandagochtend 28 september. Uitleg over hoe een maansverduistering ontstaat en hoe deze het beste is waar te nemen.

Als het helder weer is kan er ook door de grote telescoop gekeken worden. De sterrenwacht is vanaf 19.45 open. De lezing begint om 20 uur.Toegang voor niet leden is euro 3,50.

nh-pluto-in-false-color

 

Meteoren waarneemavond in Groesbeek

Up-date 19:30 uur: De weervoorspelling is redelijk voor vanavond, maar onzeker of het helder genoeg zal zijn of blijven. Dus we verzoeken om zelf het weer in de gaten te houden. Bij bewolking, al is deze licht dan zal er niet veel te zien zijn. Ik elk geval zullen medewerkers van Saturnus aanwezig zijn op het waarneemveld.

De bekende meterorenzwerm Perseïden is komende week zeer actief, en de verwachting is dat er tiental ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. De Maan stoort niet, dus de omstandigheden zijn goed om ze te waarnemen.
Saturnus organiseert een meteoren waarneemavond op een donkere plek (niet op de sterrenwacht). Op woensdagavond 12 augustus in Groesbeek op de camping Klein Amerika.
Meteoren zijn het beste te bekijken met het blote oog, dus er is geen speciale apparatuur voor nodig. Liggend op matrasje of veldbedje, bekijk je de sterrenhemel en zie je de meteoren voorbij zien schieten. Er zal minimaal één sterrenkijker aanwezig zijn om andere interessante objecten aan de sterrenhemel waar te nemen.
Mocht het onverhoopt slecht weer worden en de waarneemavond niet door gaan, dan zal dat woensdag eind van de middag via de website van Saturnus een melding komen.

Wanneer: Op woensdagavond 12 augustus 22:00 – ~01:00 uur

Voor wie: Iedereen, je mag ook vrienden en familie meenemen

Wat mee te nemen: Warme kleding en muts (het wordt echt koud en vochtig), matje of veldbedje om op te liggen met evt. slaapzak, eten en drinken (liefst iets warms in thermosfles), zaklampje (liefst rood licht), eventueel een verrekijker of sterrenkijker.

Waar: Camping Klein Amerika – Adres: Klein Amerika 3 te Groesbeek Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek. In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e Colonjes inrijden. Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg. Parkeren op de betonplaat aan de rechterkant van de weg.
Loop het veld op rechts van de boerderij (niet aanbellen), en we staan bovenop de heuveltop.

Deze waarneemavond is gratis voor iedereen.