Lezing over Kepler en de 3 wetten

Ton Dix geeft op 5 april een lezing over Johannes Kepler en zijn 3 wetten die de planeetbanen beschrijven.

De lezing begint om 20 uur, in Wijkcentrum De Schalmei,Symfoniestraat 204 te Nijmegen. In zaal 8. Toegang is gratis.

Sterrenkijken op zaterdag 4 maart -> Afgeblazen!

>> Ivm het slechte weer gaan de sterrenkijkdagen van Saturnus NIET door.
Er zijn andere sterrenwachten die een slecht weer programma hebben, zie: http://sterrenkunde.nl/knvws/sterrenkijkdagen#gelderland
Op zaterdagavond 4 maart kan iedereen komen sterrenkijken met Saturnus, tijdens de Landelijke sterrenkijkdagen. Het zal een mooie nacht worden op een donkere plek in Groesbeek zonder storend stadslicht. Te zien zijn een bijna halfverlichte Maan, sterrenbeeld Orion met nevels waar sterren in geboren worden, begin van de avond planeten Venus en Mars
Er zijn verschillende telescopen staan om de hemelobjecten te bekijken en experts die uitleg geven over wat er te zien is aan de sterrenhemel. Zoals waar de sterrenbeelden staan, welke nevels en sterrenstelsels er te zien zijn en deze zelf bekijken door de telescopen.
Mocht het bewolkt zijn, dan gaat het niet door. We zullen dit dan op onze internet site zetten.
Vanaf 20.00 tot ongeveer 23.00 uur staat Saturnus bij camping Klein Amerika. Adres: Klein Amerika 3 in Groesbeek. Op de tweede campingweide achter de boerderij. Parkeer op de betonnen plaat langs de weg, en loop naar boven op het veld dat direct rechts van de boerderij ligt (niet aanbellen bij de boer).
Routebeschrijving Klein Amerika:
- Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
- Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek.
In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e colonjes inrijden.
Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg.
klein amerika

Nacht van de Nacht: Sterrenkijken met Saturnus

>> Sterrenkijkavond gaat door! Mocht in de loop van de avond helemaal bewolk worden, dan kunnen we geen sterren meer zien en zullen de telescopen worden opgebroken.

Op zaterdag 29 oktober kan iedereen komen sterrenkijken met Saturnus, tijdens de Nacht van de Nacht. Het zal een mooie nacht worden zonder Maan, we staan op een mooie plek in Groesbeek zonder storend stadslicht. Er zijn verschillende telescopen staan om de hemelobjecten te bekijken en experts die uitleg geven over wat er te zien is aan de sterrenhemel. Zoals waar de sterrenbeelden staan, welke nevels en sterrenstelsels er te zien zijn en deze zelf bekijken door de telescopen. Mocht het bewolkt zijn, dan gaat het niet door. We zullen dit dan op onze internet site zetten.

Vanaf 20.30 tot ongeveer 23.00 uur staat Saturnus bij camping Klein Amerika. Adres: Klein Amerika 3 in Groesbeek. Op de tweede campingweide achter de boerderij. Parkeer op de betonnen plaat langs de weg, en loop naar boven op het veld dat direct rechts van de boerderij ligt (niet aanbellen bij de boer).

Routebeschrijving Klein Amerika
Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek
In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e colonjes inrijden.
Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg.

Publiekslezing: Zwaartekrachtgolven en het heelal

Wellicht heb je het nieuws over de ontdekking van de gravitatie golven gehoord? Op 14 september is voor het eerste een golf in het zwaartekracht veld ontdekt, en hiermee is de voorspelling van Einstein in zijn relativiteitstheorie bevestigd.

Zwaartekrachtsgolven kunnen alleen ontstaan door hele heftige gebeurtenissen in het heelal. Bij Saturnus organiseren we een lezing over zwaartekracht in het heelal op 24 februari. Door Robbert-Jan Westerduin zal er verteld worden over zwaartekracht in het heelal, donkere materie en natuurlijk hoe de gravitatiegolven zijn ontstaan en gedetecteerd.

De lezing is gecombineerd met de publieksavond, dus ook niet-leden zijn welkom. Kosten voor niet-leden zijn 3,50 euro, voor leden gratis.

De lezing is op woensdag 24 februari en start om 20.00 uur. Saturnus is om 19.45 uur open.

Nacht van de Nacht bij Saturnus

Op zaterdagavond 24 oktober 2015 organiseert ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus de Nacht van de Nacht.
Tijdens deze speciale avond zullen leden van de ruimtevaart en sterrenkunde vereniging Saturnus uitleg geven over wat men zoal kan waarnemen aan de hemel.
De sterrenbeelden die deze avond zichtbaar zijn worden toegelicht zodat je in de toekomst er zelf een paar zult herkennen.
Buiten rond het gebouw zijn verschillende typen telescopen opgesteld waarmee de hemel kan worden bekeken.

Binnen wordt naast een demonstratie van de Camera obscura, met beeldmateriaal uitleg gegeven over de planeten, sterrenstelsels en andere objecten in het heelal zoals de maan die deze avond bij helder weer zichtbaar is.

Het hele programma is zeer geschikt voor kinderen.

De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 23.00 uur. De toegang voor de avond is gratis.
Bij slecht weer wordt er binnen een alternatief programma georganiseerd.

De Nacht van de Nacht met Saturnus wordt bij het verenigingsgebouw van Saturnus gehouden: Krekelstraat 10 in Nijmegen.

wo 23 sep: Publiekslezing over Pluto en maansverduistering

Sterrenwacht Saturnus heeft op woensdagavond 23 september een publieksavond met twee thema’s: het recente bezoek aan Pluto en over de maansverduistering.

Er wordt een lezing gegeven worden over het bezoek van de ruimtesonde New Horizons aan de dwergplaneet Pluto, met mooie foto’s en animaties. Dit is de eerste keer dat een ruimteschip deze planeet bezocht, dus voor iedereen een grote verassing wat er allemaal ondekt wordt.

Daarnaast zal er verteld worden over de totale maansverduistering op maandagochtend 28 september. Uitleg over hoe een maansverduistering ontstaat en hoe deze het beste is waar te nemen.

Als het helder weer is kan er ook door de grote telescoop gekeken worden. De sterrenwacht is vanaf 19.45 open. De lezing begint om 20 uur.Toegang voor niet leden is euro 3,50.

nh-pluto-in-false-color

 

Beginnerscursus ruimtevaart en sterrenkunde 2015

planeten NASA klein

Beginnerscursus najaar 2015 van 2 september tot 11 november: De cursus is VOL geboekt.

Saturnus/volkssterrenwacht Nijmegen biedt een beginnerscursus Ruimtevaart en Sterrenkunde aan.
Verschillende boeiende onderwerpen worden besproken, zoals de planeten in ons zonnestelsel, wat is een ster of een vallende ster, zwarte gaten, het ontstaan van het heelal, hoe zijn de astronauten op de Maan gekomen, en zelf de sterrenbeelden zoals de Grote Beer of Orion vinden en leren hoe je deze kunt fotograferen. De cursus wordt gegeven op een interactieve wijze, met veel ruimte voor vragen en discussie en is voor iedereen die geïnteresseerd is in het heelal en ruimtevaart. Er is geen vooropleiding nodig.

Cursus overzicht
2 sept – Deel 1. Geschiedenis & Sterrenbeelden
- Sterrenkunde vroeger en nu
- Sterrenbeelden herkennen

16 sept – Deel 2. Ons zonnestelsel ontdekken 1
- De aardse planeten
- Ruimtevaart

30 sept – Deel 3. Ons zonnestelsel ontdekken 2
- De reuze planeten
- Kometen, meteoren en andere objecten in ons zonnestelsel

14 okt – Deel 4. Sterren
- Wat is een ster?
- Sterevolutie en zwarte gaten

4 nov – Deel 5. Kosmologie
- Ons melkwegstelsel in het heelal
- De oerknal

11 nov – Deel 6. Sterrenkunde zelf doen.
- Sterrenkijken, hoe doe ik dat en met welke telescoop?
- Zelf foto’s maken van sterren
- Computer programma’s en Apps

De cursus is op woensdagavond van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur, mochten we gaan sterrenkijken, dan kan het wat later worden. De kosten voor de cursus zijn 60 euro. Als je tijdens de cursus lid wordt van de vereniging Saturnus, dan is het lidmaatschap voor de rest van 2015 gratis.

Aanmelden via e-mail: r-j.westerduin (at) volkssterrenwachtnijmegen.nl

Meteoren waarneemavond in Groesbeek

Up-date 19:30 uur: De weervoorspelling is redelijk voor vanavond, maar onzeker of het helder genoeg zal zijn of blijven. Dus we verzoeken om zelf het weer in de gaten te houden. Bij bewolking, al is deze licht dan zal er niet veel te zien zijn. Ik elk geval zullen medewerkers van Saturnus aanwezig zijn op het waarneemveld.

De bekende meterorenzwerm Perseïden is komende week zeer actief, en de verwachting is dat er tiental ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. De Maan stoort niet, dus de omstandigheden zijn goed om ze te waarnemen.
Saturnus organiseert een meteoren waarneemavond op een donkere plek (niet op de sterrenwacht). Op woensdagavond 12 augustus in Groesbeek op de camping Klein Amerika.
Meteoren zijn het beste te bekijken met het blote oog, dus er is geen speciale apparatuur voor nodig. Liggend op matrasje of veldbedje, bekijk je de sterrenhemel en zie je de meteoren voorbij zien schieten. Er zal minimaal één sterrenkijker aanwezig zijn om andere interessante objecten aan de sterrenhemel waar te nemen.
Mocht het onverhoopt slecht weer worden en de waarneemavond niet door gaan, dan zal dat woensdag eind van de middag via de website van Saturnus een melding komen.

Wanneer: Op woensdagavond 12 augustus 22:00 – ~01:00 uur

Voor wie: Iedereen, je mag ook vrienden en familie meenemen

Wat mee te nemen: Warme kleding en muts (het wordt echt koud en vochtig), matje of veldbedje om op te liggen met evt. slaapzak, eten en drinken (liefst iets warms in thermosfles), zaklampje (liefst rood licht), eventueel een verrekijker of sterrenkijker.

Waar: Camping Klein Amerika – Adres: Klein Amerika 3 te Groesbeek Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek. In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e Colonjes inrijden. Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg. Parkeren op de betonplaat aan de rechterkant van de weg.
Loop het veld op rechts van de boerderij (niet aanbellen), en we staan bovenop de heuveltop.

Deze waarneemavond is gratis voor iedereen.

Publiekskijkavond 24 juni: Vakantie sterrenhemel en astronomie apps

Vakantie sterrenhemel & astronomie apps op woensdagavond 24 juni.

Mooie vakantie sterrenhemels die je in Nederland nooit ziet, we horen het vaak van mensen die de sterrenwacht bezoeken. Maar wie weet wat er eigenlijk aan die mooie sterrenhemel te zien is, en hoe je planeten zoals Saturnus, of sterrenbeelden als de Grote Beer, Zwaan of Schorpioen kan vinden? Wanneer en hoe de meteorenzwerm (vallende sterren) te zien is.

Op 24 juni is er op Sterrenwacht Saturnus een publieksavond waar alles uitgelegd wordt over de zomersterrenhemel. En hoe je met behulp van smart phone of tablet de sterrenhemel kan ontdekken. Een presentatie en demonstratie van de beste sterrenkunde apps wordt gegeven. Dus neem je mobiel of tablet mee.

De avond is van 20.00 tot 22.00 uur, vanaf 19.45 is de sterrenwacht open. Toegang 2,50 euro. Sterrenkijken door een telescoop is op deze avond niet mogelijk, het blijft te lang licht.