Meteoren waarneemavond in Groesbeek

Up-date 19:30 uur: De weervoorspelling is redelijk voor vanavond, maar onzeker of het helder genoeg zal zijn of blijven. Dus we verzoeken om zelf het weer in de gaten te houden. Bij bewolking, al is deze licht dan zal er niet veel te zien zijn. Ik elk geval zullen medewerkers van Saturnus aanwezig zijn op het waarneemveld.

De bekende meterorenzwerm Perseïden is komende week zeer actief, en de verwachting is dat er tiental ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. De Maan stoort niet, dus de omstandigheden zijn goed om ze te waarnemen.
Saturnus organiseert een meteoren waarneemavond op een donkere plek (niet op de sterrenwacht). Op woensdagavond 12 augustus in Groesbeek op de camping Klein Amerika.
Meteoren zijn het beste te bekijken met het blote oog, dus er is geen speciale apparatuur voor nodig. Liggend op matrasje of veldbedje, bekijk je de sterrenhemel en zie je de meteoren voorbij zien schieten. Er zal minimaal één sterrenkijker aanwezig zijn om andere interessante objecten aan de sterrenhemel waar te nemen.
Mocht het onverhoopt slecht weer worden en de waarneemavond niet door gaan, dan zal dat woensdag eind van de middag via de website van Saturnus een melding komen.

Wanneer: Op woensdagavond 12 augustus 22:00 – ~01:00 uur

Voor wie: Iedereen, je mag ook vrienden en familie meenemen

Wat mee te nemen: Warme kleding en muts (het wordt echt koud en vochtig), matje of veldbedje om op te liggen met evt. slaapzak, eten en drinken (liefst iets warms in thermosfles), zaklampje (liefst rood licht), eventueel een verrekijker of sterrenkijker.

Waar: Camping Klein Amerika – Adres: Klein Amerika 3 te Groesbeek Komende van de A73, afslag nr. 3 richting Groesbeek via Mook (N271)
Komende vanuit Nijmegen of Berg en Dal, door centrum Groesbeek. In Groesbeek, op de rotonde bij de molen, gaat u richting Breedeweg. Na ca. 1 km, op de eerst volgende rotonde, rechts af de 2e Colonjes inrijden. Op de kruising gaat u rechtdoor en na ca. 1 km vindt u de camping aan de linkerkant van de weg. Parkeren op de betonplaat aan de rechterkant van de weg.
Loop het veld op rechts van de boerderij (niet aanbellen), en we staan bovenop de heuveltop.

Deze waarneemavond is gratis voor iedereen.