InScience

InScience – International Science Film Festival Nijmegen komt er weer aan! InScience is een van de grootste internationale filmfestivals voor wetenschapsfilms in Europa en vindt dit jaar plaats van 6 t/m 10 november in LUX Nijmegen. De inmiddels alweer vijfde editie van InScience heeft als thema genetische modificatie: kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen. Tijdens het festival vertonen we de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Daarnaast stimuleren we het maatschappelijk debat door internationale topwetenschappers (zoals Heino Falcke, Britt Wray en Han Brunner), filmmakers en publiek samen te brengen. Zo maken we de nieuwste inzichten over de wereld van morgen toegankelijk voor en bespreekbaar met een breed publiek.

 

Apollo 11

Todd Douglas Miller | Documentaire | Verenigde Staten | 93 min | 2019

Apollo 11 is een sensationele verfilming van de gedenkwaardige dagen en uren in juli 1969, toen astronaut Neil Armstrong als eerste mens een voet zette op de maan. In de documentaire wordt gebruikt gemaakt van recent ontdekt, nog niet eerder vertoond 70mm beeldmateriaal en meer dan 11.000 uur aan geluidsopnamen. De spectaculaire herbeleving, vijftig jaar na de maanlanding, voert je mee op die historische missie. Het veranderde niet alleen de levens van de drie internationale helden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, maar, zoals Armstrong het met zijn beroemde oneliner zei: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

 

Chesley Bonestell: A Brush With the Future

Douglass Stewart | Documentaire | Verenigde Staten | 96 min | 2018 | NL Première

A Brush With the Future is een intiem portret over het leven van Chesley Bonestell die met zijn kunst het ruimtevaartprogramma van de Verenigde Staten inspireerde. Een man die in zijn schilderijen mysterieuze futuristische werelden wist te creëren. Een vergeten kunstenaar die naast zijn kunstwerken ook gewerkt heeft aan de Chrysler Building en films als ‘Destination Moon’. Wie was Chesley Bonestell? Deze bekroonde documentaire beschrijft het buitengewone, negen-decennialange leven van “de vader van de ruimtevaartkunst”.

The Other Side of Mars

Minna Långström | Documentaire | Finland | 55 min | 2019 | NL Première

Weerspiegelen beelden de realiteit of geven ze deze vorm? NASA-robotica en bestuurder van de Curiosity Rover, Vandi Verma, werkt dagelijks op de planeet Mars vanuit haar bureau in het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Los Angeles. Haar werk is volledig afhankelijk van afbeeldingen en hun technologisch geavanceerde manipulatie. Door de ogen van verschillende experts leren we hoe de beelden van NASA worden gemaakt, gebruikt en gemanipuleerd ten behoeve van wetenschap en publieke informatie. Mars is de ideale plaats voor een onderzoek naar onze paradoxale relatie met fotografie.

Bij The Other Side of Mars wordt ook de Shortfilm The Sasha laten zien die het verhaal vertelt van het menselijk perspectief op aarde. Een film die je meeneemt op een verkenningstocht naar de ruimte en cyberspace.

 

Heino Falcke

Het mysterie van zwarte gaten | lezing | vr 8 nov | 19:30 | Synthonzaal

Zwarte gaten behoren tot de meest fascinerende en minst begrepen hemellichamen. Het zijn zwaartekrachtmonsters, gebieden in de ruimte met zo’n sterke zwaartekracht dat niets eruit kan ontsnappen, zelfs geen licht. Hierdoor zijn zwarte gaten onmogelijk direct waar te nemen. Maar dit jaar slaagde het Event Horizon Telescope-project erin om voor het eerst een beeld van zwart gat vast te leggen, een mijlpaal voor moderne astrofysica. Prof. Heino Falcke, voorzitter van de wetenschapsraad van het project, neemt het publiek mee in de mysteries van die donkere hoeken van het universum en in het buitengewone wetenschappelijke proces achter de recente doorbraak.